My Photo
Name:
Location: Tallinn, Estonia

Sündinud iroonik

Monday, June 13, 2005

Are - lumelauduri Meka

Eestlane on alati olnud suusarahvas, armastanud kuumast saunast lumehange hüpata, külma viina ja head seiklust. Rootsi populaarseim suusakuurort Are pakub rahuldust kõigile neile ihulikele ja hingelikele ihadele, mis üks mõnus talvepäev vajab.

Suusarahvana tuleb aga meeles pidada, et Are puhul on tegemist mägede mitte nõlvadega, mis oskamatu suusakunni ülikiirelt selge ees kuristiku poole lennutab. Oskajale pakuvad Are ahelikuna liikuvad nõlvad oskustele lihvi, närvile rahustust ning adrenaliini oimukohta tukslema. Eelmise sajandi algusest aga hakkas Are idee muutuma, sest üha rohkem ja rohkem inimesi leidsid siit rahu ja taskaalu. Seejärel tuli suusatamine ja siis juba turism.

Ares ühel aastal sõites, leidsin ennast pundis 2 ameeriklase, rootslase, norraka ja kahe lätlasega. Kõik olime umbes sama kaua alaga tegelenud ning andsime uskumatut kiirust ja võimu näidates mööda nõlvu ja kurusid sõitu. Jõudnud järjekordse päeva lõppedes koos kõrtsi esitas üks, tegelikkuses Mount McKinley lähedalt Alaskal elav ameeriklane küsis lõpuks peale karastavat õllelonksu küsimuse. Kui suured on meil Eestis ja Lätis mäed, et me nii hästi ja kogemustega sõidame? Ma vastasin et meil on baltikumi kõrgeim punkt ja et see on 300m üle merepinna. Sellepeale vaatasid muud meile kalapilguga otsa ja lõpuks pool sosinal küsis ameeriklane: Aga kas teil on siis paar kilomeetrit orgu nende all.

Et peale selle et tegelikkuses on suusatada hea ja lihtne, leiab Arest omale kiiresti sõbrad ning nendega koos ringi hulkudes saab kogema midagi mida võiks nimetada mägedeimeliseks.

Aga nüüd kõigest järjestikku.

Põhjamaalaste Chamonix

Asetsedes Skandinaavia mäestiku kesksel ahelikult, laiub Are selle kaunimal ja muule maailmale puutumatul osal. Ümbruskonnast leiab tohutuid mäelahmakaid, järvi, põllumaad ning metsikut metsaala, kõike seda, mis on turiste magnetina enda ligi imenud meenutamata ajast.

Kiviaja jahi- ja kalamehed leidsid siit toitu ja katet, keskajal aga oli Are ala läbikäiguks endisesse Nidarosi katedraali tänasesse Trondheimi Norras.

Are, kui linn oma 1000 elanikuga, on peale vägeva suusakuurorti ka täielikult toimiv omavalitsus, mis peaasjalikult küll turismist elatudes tegeleb „ära toitmiseks” ka muude majandusharudega. Eriti oluline on igasuguse suusa ja mäevarustuse tootmine ning suveniirid, eriskummaline on aga Are kuulus šokolaaditehas, mille toodangust on vaimustuses paljud inimesed nii seal kui mujal. Oluliseks produktiks on ka äärmiselt maitsev ning Are kaubamärki kandev põhjapõdra liha ning juust. Kõike seda tasub ja saab ka kohalikust poest osta, kuid parima liha ja juustu saamiseks tuleks minna mõnda lähedasse tallu ja asuda läbirääkimistesse.

Linn on mitmetasandiline, madalate majadega mägiküla, mis võiks natukene meenutada Peruu mägikülasid oma rippaedade ja astmelise asetusega. Juurde tekkinud suuremad ja vingemad hotelli ja meelelahutuskeskuste hooned lisavad majesteetlikust ja urbanismi, kuid hingab see linn siiski vanaisade rütmis. Linnas on olemas kõik permanentse residentuuri sisseseadmiseks ning igav selles linnas ei hakka.

Ares sellel aastal avati tänavu meeletusuur kultuurikeskus teatri, kino, spordisaalide, ujula ning raamatukoguga. Lisaks sebib pidevalt kõrtside ja klubide ning mägede vahel tuhandeid inimesi, olenevalt loomulikult kella ja päevaajast.

Linnas kihutab vahest läbi elektrirong ning teeb peatusi piparkoogimaja meenutavas raudteejaamas.

Linna peaväljakule jalutanu leiab ennast mugavas keskkonnas, kus konsumerism on leidnud suurepärase balansi kohaliku maapärasega ning ausees on nö. kohalikud poed (lokal shops). Kõrvuti on riidepoeke, saiapood, piimapood ja lihapood, liikudes ühest teise tuleb vägisi meelde vanaema käekõrval lapsepõlves läbielatu.

Selge soti saamiseks Ares toimuvast tuleks aga esmalt linna kimades käia läbi kohalikku turismikeskusesse ’Turistbyrån, mis asub kohe raudteejaama ääres ja on avatud iga päev

Üks kuurort, viis küla

Linna ning Are turismikeskuse põhitegijana on enamus suusatamisest kogunenud just linna kohal laiuvale ahelikult. Siit leiab suure 1400m kõrgusele viiva kondeltõstuki, mis on lahti vaid 2 kuud keset hooaega, ehk siis jaanuaris ja veebruaris. Selle kõrval uitab oma teed käkke Olümpialift, mis on uunikum omaaegselt olümpiavõitsluselt.

Kuna tulemas on MM siis on pandud Are täis uusi mõnusaid 6 inimese kiirtõstukeid, mis viivad inimesi tippu 5 minutiga, mis on juba tase omaette. Peale liftide on Ares ligi 50 km radu ning palju söögikohti kus kiirelt üks Carlsberg või puder võtta.

Järgmised juba väiksemad külad on endine mägiküla Duved, mis ajaga on saanud üheks osaks tervikust. Duvedil on pikk ajalooline taust ning sama huvitav ja vinge hingus. Tavaliselt peatuvad siin vanemad inimesed või pered, kes suurest möllust Ares osa saada ei taha või isekeski olla tahavad.

Tegefjäll ja ÅreBjörnen on kuurorti poolt ehitatud suusakülad, mis on sedavõrd proffilt ehitatud et on nagu osa mäes, ei saa aru kus hakkab ja kus lõpeb. Nõlvad jooksevad kodude usteni, kõrtsud on sõõrjalt peanõlva ümber ning rahvas liigub busside ja saanidega küladevahel.

Rödkullen on viies ja kõige uuem suusaküla, mäe kuklapoolel, mis varsti ka lõplikult valmib.

Pärast-Suusatamise hailaidid

Are mäesuusakeskuse teeb eriliseks aga üks väga oluline detail – piisav geograafiline madalus, et mitte tekitada liigset väsimust õhtuseks lõõgastuseks.

Ares on klubisid, pubisid, kõrtse, baare ja muud öiseks meelelahutuseks küllaga. Isegi öine bowling ja bassein/saunakeskus.

Parim ja mõnusaim klubi on Bygget, mis asub Are keskusest mõnesaja meetri kaugusel mäenõlval. Trendikoht, mis muud ikka öelda, muusika hea, joogid odavad ja inimesed rõõmsad. Head mälestused!

Samas tasub astuda sisse esimesse ettejuhtuvasse kohta ning vaadata mis saama hakkab. Pettuma ei pea kohe kindlasti.

Süü ja juua Ares osatakse, süüakse hästi, süüakse sõpradega ja süüakse mitmekesiselt. Kohalik toit muidugi esmasena, kuid kui tekib tunne et vaja saada maailmamaitset siis Arest leiab hiina restorani ning ka korraliku pasta koha. Duvedis oli varem ka vene toitu pakkuv pubi, kuid kas enam seda ei tea

Mõnusale päevale krooniks pits haljast ja hea söök sõpradega on „elu mõte”.

Mitte ainult turismikuurort

Are on valinud ja valmistanud endale mitu nägu. Esimene neist on kõigile teada tuntud suusakuurort, teine nägu mis kah pildile jääb on tegevuste paabeli nägu. Ares saab tegeleda absoluutselt kõigega.

Uus imago, mis peaks tugeva hoo sisse saama alates 2007 aasta talvest on maailmamainega võistluspaiga oma. Nimelt toimuvad Are tehniliselt rasketel nõlvadel 2007 aasta FISi mäesuusa maailmameistrivõistlused. Nii kõrget klassi võistlusega kinnistab Are ennast kindlalt nende suurte kuurortide hulka, kuhu hakkab tulvama inimesi igast ilmanurgast.

Juba täna on näha uusi ehitis, 2007 aasta MMiks mõelduna linna ja seda ümbritsevatesse küladesse kerkivat. Uued hotellid, elumajad, ostu- ja meelelahutuskeskused annavad aga kunagi pisikesele vaid tuhandelise elanikkonnaga külale totaalselt uue ilme. Uus ilme on oma kuristiksuure välimise erinevusega valatuna mäeahelike keskele üllatavalt ühtne ja kokkusobiv.

Are on sama aeglane, maalähedane, vanavanemlik kui ta on urbanistlik kiire ja moodne.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home