My Photo
Name:
Location: Tallinn, Estonia

Sündinud iroonik

Friday, April 04, 2008

Hommikumantlilinn* Kiiev

Kiiev on kui pähkel koores, keskelt pehme, maiesteetlik ning kaunis, kuid selle ümber valitseb kaos, millel nimeks Lasnamägi, kus teedes augud suured nagu kalmistul ning ümbrus edgarallenpoe’likult tontlik.

Kiiev sai oma nime Kyi järgi, kes oli üks neljast kuulsast Kiievi asutanud tegelasest. Arvatavasti kuskil 5.sajandil postiteede ristmikuna loodud Kiiev on täna koduks rohkem kui 2,5 miljonile inimesele. Dnepri jõe kaldal asetsev Kiiev on läbi aegade olnud Ukraina poliitilise ja majandusliku elu keskmeks.

1240 aastal mongolite poolt täielikult hävitatud linn, mis peale seda peatäielikult oma mõjuvõimu kaotas ning tulevaste suurriikide äärealaks muutus, on näiteks Tallinna sõpruslinn ning 2005 aasta Eurovisiooni kodulinn.

Olgu mis on aga ning arvaku sisserändaja mida ta iganes soovib, kiievlane aga armastab oma linna, selle elanike, selle omapärasid, selle poliitikat ning kõike muud mis sellega seostub. Kiievi Dünamo jalkaklubi sall kaelas läbi linna tuterdades saad vastukajana rõõmsaid hõikeid, käepigistuse või lonksu viina.

Kui aga lähed nii kaugele, et suurema rahvasummaga laadaplatsil vedada sall kaela ümbert õhku ning hõigata helgehäälselt DÜÜNAMOOOOO, unusta ära vaikne aplaus või halvakspanu, vastuseks on hõigete armaada, mis näitab ühtsust. Kartsin tappagi saada kui jokkis peaga metroos saama rida röökisin. Selline oli kallistuste ning rõõmsate rünnete tulv.

Äramärkimise mõttes rohkem ütlen ka et 2012 aasta Euroopa jalka meistrikad peetakse Ukrainas/Poolas. Kiiev on siin väga paljude mängude tallermaa. Tõeline võit kahele riigile, kes vaid 15 aastat tagasi kuulsid vaid seda, kuidas Jaak Joala raudse eesriide taguseid lugusid kaverdas ning moos tuubist tuli.

Ukraina on selles suhtes uuel sajandil mõnusalt trükimusta paberile suutnud pressida. Eurovisiooni võit ja korraldamine, sõjaväelise riigipöördeoht või nüüdne hiigelinvesteeringuid nõudev ning respekti ja feimi kotiga jagav jalkameistrikad. Iseseisvusväljaks saab naabriks ehk siis Uuestisünni väljaku.

Iseseisvusväljak ning sinine maakera

Õhtusel ajal ootamatult Kiievi keskuseks peetavale Iseseisvusväljakule maandudes lööb see hinge kinni, kui üks kaunimaid keskväljakuid, kindlasti majesteetlikum, suursugusem ning eksklusiivsem. Ning seda isegi palju reisinud maailmahundile.

Püha Mihhaili fallose otsas seisvad kujud, mis eritasanditelt üle väljaku piidlevad on võimsad, väljakut ümbritsevad majad ning eriti nende esinemine erinevatel tasanditel annab juurde rippaedade tunnetuslikku jõukusemõistet.

Väljaku kõige kuulim agregaat on aga ilma küssata helesinine maakera, mis kullatud valitsejakepi otsas mõnusalt ringi keerleb. Täiesti planeediväline nähtuss kuid sobib sellesse kooslusesse imetabaselt. Väljak on ise palistatud, sarnaselt kogu kesklinnaga, kõrtsude ja kohvikutega.

Kesklinn on primaarselt jalakäijate vastaline, kuna igal sentimeetril praktiliselt võib 4 rattalistega uidata ning tsiklimehed ronivad kasvõi kõrtsu trepist ülesse, kui viitsiks. Aga nagu ma ka varasemalt mainisin on Kiievi kesklinn pähkli pehme keskmine viljaliha, mis on tõeliselt ilus, turvaline, olgugi et poliitiline eliit tekitab kära, rahutusi ja sõjaväemobilisatsioone ning maailmapealinlaslik.

Ümbritsev on auguline, puhastamata ning täieliku putkamajanduse mõjuvõimu all. Pikad bulvarid liiguvad magalatesse, kus kvartaleid pikad majad kaotavad igasuguse grupitunde ning indiviidil puudub kõige väiksemgi soov olla üks rahvast.

Aga Volga sõidab taksot, altkäemaks vabastab igasugusest pahast, naised on odavad ja lihtsad. Kohalik oligarh suhteliselt järeleandlik ning välismaalane riigis korralikult von’i või paruni staatuses.

Kui jätta kõrvale Dnepri jõe kaldale, kohalikust rannast paarisaja meetri kaugusele ehitatud kuskil hektari suurune välijõusaal, kus mehed oma ihuharisid ja lihtsad möödaminejad mõned kiiremad lõuad tõmbasid, võib asja kuidagi normaalseks lugeda. Kui kõrvale jätta ka ilastava naerupahvaka esile kutsunud metroosüsteem, on riigis teravust rohkem kui vastvalminud Cuba Libres, kuid seda on liigselt lahjendatud siseklimaatiliste kataklüsmidega, mis täiesti sisutult inimeste elusid piiravad.

Loodan naasta mõne aastapärast ning näha pilti, mis on vääriline euroühinguga liitumiseks. Kuid kui mitte varem siis 2012 istun mõnel statal, seekord muretsetud sall kaelas ning ülban inglise vutihuligaaniga. Ma oma, ma võin.

-------------------------------------------

Faktikast

- Kiievis elab 2 660 000 elanikku

- Keskväljakul, Iseseisvuse Väljakut jälgib Püha Mihhail.

- Asub Dnepri jõe kallastel

- Kiiev sai nime ühe oma asutaja Kyi järgi 5 sajandil.

- 1525 aastapäeva tähistav Kiiev on vaid 100 kilomeetri kaugusel Tšernobõli Tuumajaamast ning Pripjati külast.

- Kiievis asuvad UNESCO maailmapärandisse kuuluvad Püha Sophia katerdraal and Kiev Pechersk Lavra

-----------------------------------------------------------------
* Hommikumantlilinn – letargiline paik, kus vabalt toatuhvlites ja hommikumantlis, kruus mõnusalt kuuma kohvi pihus ringi saaks uidata. Selline kena kodune fiiling. Paraku pannaks hommikumantlis mehed kõik kohe kas kongi või kohalikku Sevaldisse, aga mõte on isekeskis ju kena.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home