My Photo
Name:
Location: Tallinn, Estonia

Sündinud iroonik

Friday, April 04, 2008

Sri Lanka. Kriketi ja Tamili kodumaa.

Maailmale esimese naispeaministri andnud saareriiki ei ole lihtsa mineviku ega tulevikuga õnnistatud. Kõiges, Tiigritest ja tsunamist, hoolimata elab saar aga rõõmsat ning luulelist elu. Võtab vahel väikese joogi, laulab ning kalastab.

Surmkindlalt lahterdub Sri Lanka kaunite paradiisisaarte nimekirja. Erinevus on vaid selles, et poolt saart valitsevad terroristid, düsenteeria luurab iga nurga taga ning kui kuumalaine maha ei murra, odav alkohol aga silmagi pilgutamata. Statistika järgi jätab Kagu-Aasias joomise poolest Sri Lanka oma seljataha vaid endine Nepali osa, tänane India autonoomen regioon … kus õll ja viin on 3 korda odavamad. Riiklik poliitika. Aamen.

Paari Saaremaa suurune maalapp India ninas, mida enamus kirjutatud ajaloost tunneb Tseiloni või „India pisara” nime all, tõotab igale külastajale suruda rinda mälestused, mida pigem nimetaks unustamatuks või hedonistlikuks, kui heaks ja halvaks.

Tseilonit nimetati esmakordselt India eeposes Ramayana 500 aastat enne meie aja arvamist.

Sri Lanka esimesed teadaolevad elanikud olid Veddhad. Isegi täna võib vihmametsades leida nende külasid. Esimesed kolonistid Portugalist ning Hollandist leidsid oma tee Tseilonile 16. sajandil. Hiljem lõid britid ülejäänud Euroopa pundi saarelt minema, ütleme et India vallutuse järel lainena.

Britid vedasid Indiast kohale ka istandused ning kasvatasid kardemoni, teed ja kautšukki. Teega alustati Tseilonil 1867 aastal. Sri Lanka sai iseseisvaks 1948. aastal, kuid on siiani Commonwelthi liige. Väike varia informatsioon ka. 1960.aastal ametisse valitud Sri Lanka poliitik Sirimayo Bandaranaike oli maailma esimene peaministriks valitud naine.

Võrreldes India meeletu ning tundub, et reeglikspeetava räpasusega, Hiina lärmi ning värvikirevuse, Nepali vaesuse ja Indoneesia korralageduse ja põhiseadusliku pohhuismiga pakub/üllatab Sri Lanka, mitte just puhtust kuid loogikat.

Alles 1972. aastal iseseisvuse saavutanud Tseiloni auväärset nime kandev saar kubiseb kolmest asjast, juba nimetatud militaristlikest äärmuslastest Tamili Tiigritest, igasugustest võimatutest/võimalikest sõiduvahenditest ning kulinaariast, mille uudistamine viib viimasegi selge pildi taljest.

Üllatusmoment saabub hetkel mil igal sammul ei ürita keegi sulle maha müüa oma vanu sokke või ülikallist hobuvankrirännakut. Põhiline selle juures on aga tõsiasi, et tseilonlased on väga lahe rahvas, südamlikud, abivalmid ning mis põhiline täiesti mitte pealetükkivad. Ahjaa … Sri Lankal ei peteta. Hindud ei varasta niikuinii, usk keelab, kuid selle saarel saab isegi rannas normaalse hinna kaubelda ning kõrtsis saab arvest isegi raha tagasi.

Tseilonit kriketi kodumaaks kutsuda on muidugi ketserlik ning tõenäoliselt pannake mulle UK luure kutid sappa, kuid tõde on see, et hindupoisid ühelt maailma väiksemal iseseisvalt saarel viisid juba mitmendat aastat järjest võidu kunagise emamaa üle India ookeani äärde ning võtsid seekord juba väga konkreetselt Ühendkuningriikide munad enda kanda.

Kaherattalisel läbi saare

Loogilisim viis kuidas sellel saarel mingissegi sihtpunkti jõuda on rentida omale sõiduvahend. Kuna bensiinihind jääb kuskil 10 krooni piiresse ning vahemaad on otseses mõttes sama suured kui meie kahel suuremal saareriigil, ei ole probleemi rentida omale kas 4x4 safarivanker või , nagu siin kõneleja ilma erilise pingutuseta tegi, võtta ligi korralik Harley-Davidson. No olgem ausad, mark oli siiski Harli-Tavidsn, kohalik bränd. 250 kuupsenti, kuid töökindel.

Tõde on see, et Sri Lanka liiklus on kõike muud kui loogiline, sujuv ja ohutu. Tänavatel kihutavad halastamatult 15 tonnised kallurid läbisegi sõjaväe maasturite, autodelaviini, kõikvõimalike kraanade, busside, kallurite ning mootorratastega. Kõigele lisaks puudub korralik teekate, kiirusepiirang ning sõiduloogika.

Kõige selle tohuva-pohu keskel proovid sina lühikese püksi ning 30 aastatest päris plastikust poolkiivriga kuidagi moodi ellu jääda. Ideeliselt on Sri Lankal pidevalt soe ja päikseline, mis teeb tsikliga sõidu imetabaseks, kuid kuna saareriigile ei ole tutvustatud pliivaba kütte imelisi võlusid, kihutavad masinad ringi puhta masuudi pealt ning väljalasketorud paiskavad ilmastikku pihupeal kokku loetavat püdelat kraami, mis kogupäeva vältava ringsõidu lõpuks katab kookonina keha ning, mida haamriga hiljem vaja lahti raiuda.

Kõik see kõrvale jättes saab Negombo kuurordist paugutada riigi tähtsuselt teise linna kuskil 4 tunniga. Vahemaa pole pikk, aga teed on nigelad ning alati juhtub teepeal mida huvitavat silma, mis vaja päevaplaani võtta. Tihtilugu aga nõuab ihu mõnda õlut.

Saare kõige võimsam vaatamisväärsus on Sigiriya nimeline klooster maalapi keskel (kuskil tund sõitu Kandy nimelisest ning ning ). Sigiriya ehitas 5.sajandil enne meie aega kuningas Kassapa I poolt. Sigiriya ehitati küll kloostriks, kuid teisena siiski kindlusena rünnakute vastu. Tohutu kivilahmaka otsa ehitatud hoonestik oli ligipääsetav vaid mööda kivisse raiutud algelist treppi. Oma võimsuse, ajaloolise mälestuse ning insenerliku geniaalsusega liigitub samasse nimekirja Giza püramiididega.

Saare keskmes asuv Kandy nimeline linn asub maaliliste mägede keskel, mäed mille värske õhk, hommikuse päikese kirkus muudavad koha puhkuse paradiisiks. Lisaks on hinnad ülemõistuse napakad. Hotellid vaatega linna südames asuvale kaunile järvele ning kauguses paistvatele mägedele antakse koos hommikuse söögi ja napsuga päevaks 40 krooni eest. Olgugi, et sõit linna ning sealt edasi on keeruline tänu võimatutele teeoludele ning umbes 17 võimalusele valesti sõita. Aga väärt vaeva

Ning jõuamegi saare põhilise kuurordini. Pealinnast Colombost paarteist kilomeetrit põhjas asuv Negombo ei ole mingitelt kategooriatelt regulaarne kuurort. Ei välimuselt, ei sisult, ei olekult. Ainus, miks teda teistest paremaks peetakse on fakt, et slummid on väiksemad ning kümnekonna kilomeetri ulatuses on rand täis kõrtse ja hotelle. Olgu, mis on, kuid iga turist just sinna esimesena jõuab.

------------------------------------------

Lisainformatsioon

NB! Iga rannas pakutud salli või riide eest küsitud hind tuleb julgelt jagada kümnega ning siis veel paarkümmend lahutada. Arvutused tehtud pakkuge, oma hind. Piisav järjepidevus kaotab hindu nagu blond raha.

NB2! Tamili Tiigrite kontrollitav põhja Sri Lanka ning eriti selle keskus Jaffna ei ole küll parimad paigad kuhu valge inimesena uitama minna, kuid Jaffna piirkond on tõeliselt ilus. Väheke ärritunud, pisut ägestunud, põlenud majad, mõni lendav kuul, kuid üldjuhul väga kaunis koht. Rannad on põhjas imeilusad, valge liiva, roheliste palmide ning õnnelike mõtetega. Tamilid kolisid Tseilonile 300 aastat enne Kristust. Originaalis pärinevad terroristid Lõuna-Indiast.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home