My Photo
Name:
Location: Tallinn, Estonia

Sündinud iroonik

Friday, April 04, 2008

Ka terroristid vajavad puhkust

Milline paik võiks aga olla parim paik stressirohkest tööst puhkamiseks, et pääseda pidevalt hirmust riiklike turvainstantside ning ühiskonna halvakspanu eest. Olgem ausad isegi terrorist on inimene ning teinekord karmi reaalsuse eest kaitset vajav olend.

Indoneesia üks tillemaid kuid tõenäoliselt üks ilusaim eksemplar maailmameredes laialipaisatud saarevariatsioonide hulgas. Regulaarne, kuradi, paradiisisaar. Pikad rannaribad, poolalasti kaunitarid, külm õlu pannakse pihku ilma liivalt püsti tõusmata. Kohalik krutib sulle väikese raha eest ka värsketest puuviljadest Singapour Slingi ka kokku kui soov on.

Indoneesia koosneb tervest reast saartest ning saareosadest, 1 000 000 kanast ning 235 miljonist inimesest. Peamise saare Java idatipus asuv Bali võrrelduna pealinna või mõne kaugema kantsiga, saab viie palli süsteemis kindlad 14 punkti. Enamus indoneesia, esmajärjekorras Jakartaga on totaalne pläga ja ruutmeetreid mõttetust.

Jakartast võtab lend Bali pealinna Denpasari umbes tunni ning maksis 400 maarjamaa krooni. Teenindajalennuk oli küll suhteliselt kahtlase väärtusega, kuid ilusa ilma nahka läks tõenäoliselt kogu paljuoodatud turbulenss ning röökivad sakslannad. Lennuki reisikambris mänitas mussi eelajalooline Vesna tüüpi kasett-magnetoola. Krambid lahkusid alles ohtuks.

Pardakaart loetud, viinapits ning maandumiskolin

Ja olemegi saabunud paradiisisaarele Bali. Saar on vingeim paik igasugusteks meelelahutusteks. Elamiseks. Suvitamiseks. Päikeseks. Joomiseks. Sukeldumiseks. Naise võtmiseks (eeldab ka selle leidmist, milleks ka saareke sobilik tundub). Samuti ära kadumiseks. Ning sulaselgeks hedonismiks, mille juurde kuuluivad massaažist ja kuuvalgetest jalutuskaikudest rannal, rajuimate pidude, hiilgava einelaua ning lõbusate inimesteni.

Ütleme nii et Bali ei ole viimasest 2005 aasta pommiplahvatusest veel korralikult küll taastunud, kuid on sinnapoole teel (Bali pealinna Denpasari lahedal asuv kõige kuulsam rand KUTA oli pommiohvriks ka 2002 aastal. Kumbki kärgatus meie kaasmaalasi õnneks kaasa ei viinud). Pole küll näha ühtegi purunenud maja või tänavat, kuid inimeste silmist on kadunud see tajutav muretuse helk.

Bali ei ole aga ainult meri ja rand, kuskil keskmaal on 3000m kõrge mägi, paar vulkaani, hunnik erinevat ohtliku looma ning maagilised seened, mis olles küll illegaalsed, siiski tarvitatavad, ja kuulake nüüd, poes müüdavad. Politsei kaest asja uurides surus säga mul katt ja lausus surmtõsiselt: "FLY. Fly if you want". ... rajuim.

Tutvusin rannas peale segaste saksa vanainimeste, kes süüdimatult ennast rannas alasti kakkusid ning segaste Jaapani surfimeeste, ka kauni Rootsi tüttöga, keda kutsutakse Sara. See rääkis, et on tallanud juba 8 kuud oma salli, raha otsas ning kihlatu ootab tanuga kodumaal. Türuk tuli Balile reisi lõppu venitama ja kogu asjast paariks nädalaks puhkama.

Peale kolme päeva saarel võttis aja maha, müüs oma iPodi ja viimase paari kingi ning vedeleb Balil veel paar kuud. „Kui mitte rohkem, Bali on harukordne, siin on elu, siin on muusika, siin on rahu. Ei taha kuskile minna!” itsitas Sara.

Inimestega tutvumine on saarel lihtne nagu 1+1. Iga mittekohalik on rändur ning kohe kui see on selgeks saadud sõbralikult valmis sinuga kummagi viimast sigaretti, õlut või muljet vahetama. Lollakas on üritada kirjeldada õnne või paradiisi, see on nagu bensiininuusutajat paluda Kreeka keelt vesta. Iga ühele kõlab isemoodi. Minge kohale. Otsustage ise.

Ahjaa, märkusena see, et kui Balil maandute saatke kukele kõik taksoteenust pakkuvad ahvid, taksoga on linna 15km ja maksab miski kena 300 raha, eestlast. Jala on 20 minutit läbi mõnusa linnamaastiku.

-------------------------------------------------------------

Tasub Teada

- Bali kuulub 17 508 saare hulka, mis kokku moodustavad Indoneesia.

- 2004 aasta jõuluajal ka Balit tabanud tsunami lammutas saart korralikult, kuid tõusis ülesse ning turistid tulid tagasi

- Aasta peale tsunamit kärgatas saare peamises kuurordis Kutas terroristide põrgumasin. Tappes ja lagastades muutis see saare turistidele võõraks ja keeras tuksi majanduse. Tänaseks on hakanud turism taastuma ja ajalugu ununema. NB! Pommi plahvatus toimus Kutas ka 2002 aastal. Kõiki plahvatusi seostatakse Al Quidaga.

- Bali saarel elab kokku 3 miljonit inimest ning pealinnast Jakartast on Denpasari (saare pealinna) tunnine lend, mis maksab 580 ruupiat ehk 320 krooni.

- Bali saar asub kaheksanda ja üheksanda lõunalaiuskraadi vahel.

- Olgugi, et Bali linnades pakutakse marihuaanat ja kanepit igal nurgal, ei tolereeri Indoneesia valitsus seda jama. Kontrollid on pidevad ning karistused eluaegsed.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home