My Photo
Name:
Location: Tallinn, Estonia

Sündinud iroonik

Monday, April 07, 2008

Kui mürgel, siis juba pigem Riias

Riia on linn, mis olgugi et Tallinnas kõigest 400 kilomeetri kaugusel on oma sisult kardinaalselt erinev oma põhjapoolsest ametivennast. Linnaarhitektuur on erinev, inimesed on erinevad, lõhn on tundmatu ning maitse isevärki. Kokkuvõtlikult saab lõunanaabrite pealinnas välja elada selle, millele mujal rakendust ei leia – eestlase slaaviliku kadeduse vabaduse ja piirde puudumise vastu.

Lätis on vanasõna, et „naeratav nägu on pool kõhutäit”. Riias ringi sibades saab koht, seda ütlust aluseks võttes kiirest punni ette. Aga sõbralikkusega tappa ei saa ja naeruga haavata, mispärast lätlased seda ka ohtralt jagavad ning ei lase tujul langeda hetkekski. Sellepärast ongi vaja teha plaan, et saaks linnast, mis pidevalt

Nädalalõpu eel Riiast tagasi tulla ei tasu

Maailmakuulus kirjanik Philip K. Dick on öelnud et öösiti ei tasu olulisi asju lahendada. Jutt jumalast õige ning kui päevatöö on saanud seljataha, ja seda enamasti edukalt tuleb reede seda ebaoluliste otsustega tähistada. Esimene ebaoluline otsus on valida kõrts kuhu minna.

Riias leidub meelelahutuskohti alates nooblitest restoranidest ja Gentlemen’ide klubidest, kuni „maha sülitamisega” kõrtsudeni.

Reedesel õhtupoolikult sobib „maha istumiseks” imetabaselt Riia vanalinnas ehk kohalikus keeles Vanas Riias Grecinieku tänaval asuv „Spalvas pa gaisu”, mis maarjamaakeeli tähendab „Suled õhus”.

Hubase välimusega kõrts osutub meeldivaimaks avastuseks Riias oma hea toidu ning eriti vinge majabändi pärast. Melu on soojendav, inimesed lahked, hinnad head ning majabänd KEX ajab ka uniseima inimese tantsima.

Kui aga soov pisut rahulikuma istumise järele tasub liikuda Riia kõrgeima, rohkem kui 20 korrusel lasuvasse Reval Hotel Latvijasse. Ja täpsemalt selle taevakorrusel asuvasse Skyline baari. Terve Riia saab sekundiga lasuma vaataja jalge ette. Mahe jazz ja meeldiv seltskond kroonivad õhtu.

Kibedama tantsulõvi jaoks leidub Riias Klubi Foxy, mida kohalikud teavad rohkem eskortteenust pakkuvate tütarlaste lodevuse pärast, kuid kõik muu kõrvale jätta on tegemist suurepärase meelelahutuskohaga. Foxy asub peaväljakust 300 meetri kaugusel Brìvìbase tänava keskel.

Öisel ajal nälga kustutada on Riias sama lihtne kui käekella keeramine. Erinevalt meil valitsevast tagurlikkusest öiste söögisoovijate vastu on Riias heaks tavaks ennem koju naasmist võtta kerge eine.

Riia keskväljakul Vabadusemonumendi all asetsev Itaalia restoran Chili Pica pakub linna parimat pastat. Kell 6 öösel restorani sisse vajudes võtab sind vastu kenasti naeratava tütarlaps, kes koheselt leiab sulle istekoha ning toob joogi. Toit valmib imetabase kiirusega ning maitseb hilise tunni kohta imehästi.

Peale seda ei olegi aga muud kui tagasi hotelli ja kenasti puhaste linadevahele hommikut ootama.

Riia on täis üllatusi

Riias on tüüpiline sattuda kokku kõige erinevamate inimestega. Viimane kord põrkasin kokku eestlastega kes olid Daugava kallastele jõudnud läbi häda, olles tagasisõidul Lõuna-Euroopast. Kuna sõiduriistaks oli suur karavanbuss pargiti see peatänava äärde, kus parkimistasu ei nõutud ning veedeti meeldiv öö ja päev kesklinna embuses.

Manchesteri mehed on teised suurim kontingent võõraid Riias. Otseliin Manchesterist Riiga toob lõbujanulisi noori hordide kaupa maale. Lõbusad sellid, kellega igav ei hakka, kui soov tutvuda võõrastega ning hiljem midagi kahetseda.

Laupäeva õhtuseks peoks on parim valik kõrts nimega Pulkvedis, mis on läbi teinud renoveerimiskuuri ning täiesti elus ja löögivalmis. Kunagine eestlaste meelispaik on maarjamaalaste kohtumispaik Riias.

Hotellidest kah natukene. Nagu varem mainitud on kesklinnas Reval Hotel Latvija, lisaks on veel Radisson SAS ning samuti kõrgemate tärnide klubisse kuuluv, linna südames Riia Ooperitetri vastas Aspazijas Boulevard’il asuv Hotel Riga. Ajaloolisema sisemusega hotellidest on soovitatavad Riia peatänaval asuv Enkurs’i hotell või Vanalinna ääres asuv Domina Inn Riga.

Odavamaks ööbimiseks tuleks leida mõni paljudest kesklinnas asuvatest hostelitest, mis on mugavad, odavad ning turvalised.

Enne lahkumist pühapäeval

Pühal päeval tööd ei tehta vaid nauditakse kõike mis maine ja jumalik. Selleks tasub võtta ette maaliline jalutuskäik algusega Vabadussamba alt. Vabaduse monument pärineb muuseas aastast 1935 ning on mõeldud saluteerima kodumaad ja vabadust.

Kiire tervist sammast valvavatele Läti sõduritele ning linnapoole. Riia linna teeb eriliseks täiesti eriilmeline arhitektuur ning seda just võrreldes Tallinna ja isegi Helsinkiga.

Kolada tasub Daugava jõe äärsel promenaadil ning ületada kõiki nelja üle jõe olevat silda. Üks neis on mõeldud küll vaid raudtee liikluseks, kui romantilise rännutunde mõttes võib seadust trotsides see ka siiski jalge alla võtta.

Daugava jagab 750 000 elanikuga Riia kaheks – Vecrigaks (Vana Riia) ja Pardaugava (ehk siis pehmelt öeldes ülejõeks). Ülejõel tasub vaadata ka vana ja tohutusuurt ajakirjandusmaja ning uueks renoveeritud, nüüd Radisson SAS nime kandvat hotellimaja. Mõlemad on sovieti aja igandis headeks näideteks.

Vanas Riias tasub kolada parkides ning vaadata inimesi. Enne lahkumist kiire kohvi mõnes vanalinna kohvikus ning tagasi ratastele või tiibadele, kuidas kellelegi meeldib.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home